Momenteel geven we geen lessen ivm tijd gebrek
Onze mening is dat als je paarden veel keuzevrijheid geeft om zichzelf te zijn en (mentale) verrijking faciliteert, ze een mooi leven kunnen hebben in gevangenschap. Factoren die bij ons prioriteit hebben: een stabiele kudde van verschillende leeftijden, een terrein om te grazen met schaduw en luwte om zelf te kiezen waar je wilt eten, rollen, rennen, rusten. De natuurlijke behoeftes staan bij ons centraal. We stimuleren daarbij de aangeboren nieuwsgierigheid. Paarden zijn zo vaardig (fysiek en mentaal), als de mogelijkheden die ze krijgen om te leren.
Een paard dat veel uren in een box staat kan daar zijn lichaamsbewustzijn, sociale vaardigheden of tredzekerheid niet verbeteren. Paarden leren hoe het is om over moeilijk begaanbaar terrein te lopen, door het te doen (in een sociaal veilige omgeving.) En sociale vaardigheden kunnen ze enkel leren in een stabiele kudde met genoeg ruimte en ruwvoer. Paarden leren het meeste van elkaar in een verrijkte omgeving.
Paarden gaan er net als een hond heel graag met ‘hun’ mens op uit. Hier is geen dwang of zware training voor nodig. Het beleven van avonturen geeft invulling aan hun nieuwsgierigheid en geeft mens en dier veel voldoening.
Wanneer het paard voldoende momenten krijgt om op zijn eigen manier te leren zal hij haast geen vluchtgedrag vertonen, maar juist heel geinteresseerd zijn in zijn omgeving en de dieren om zich heen. Een interessante engelstalige serie hierover staat op EPONA.tv
Niet ieder paard is geschikt om op te rijden, net zoals niet ieder mens een geschikte ruiter is. Niet al onze paarden worden gereden. Per paard kijken we wat de voorkeur heeft. Mindfull en onderzoekend wandelen vinden vrijwel al onze paarden leuk, zeker met een soortgenoot. Naast de fiets meelopen, cognitieve ‘spelletje’ doen of op een andere manier een belevenis faciliteren zorgt ervoor dat ze hun onderzoekende behoeftes kunnen voldoen. Bovendien hebben ze áltijd veel ruimte (meerdere hectares), zodat ze als kudde het hele jaar rond genoeg bewegen.
Train je dan wel? Ja, al onze paarden krijgen een basistraining. Denk aan leren wat een halster is, meelopen, en voetjes geven. Ook het hebben van vertrouwen in mensen en zich laten behandelen is noodzakelijk om het dier goed te kunnen verzorgen. Zo kunnen we de dieren zonder stress vervoeren of bekappen.
Soms krijgen we de vraag; waarom fok je? Ten eerste natuurlijk omdat we het ontzettend leuk vinden, we het de paarden gunnen en het kán verantwoord. Zolang mensen paarden houden, worden die het beste ook op een verantwoordelijke manier gefokt en groot gebracht. We genieten dagelijks van de dynamiek in de familiekudde. Paarden die verkocht worden krijgen een contract mee, waarin expliciet staat dat ze verplicht sociaal gehouden moeten worden en wij eerste recht van terugkoop hebben (indien de nieuwe eigenaar niet langer voor een paard kan zorgen). Ook merken we dat we juist mensen aantrekken met dezelfde visie; het natuurlijk houden, natuurlijk dekken en vriendelijk met paarden.
Fokkerij Weetje: Paarden geven maximaal eens per jaar één veulen. In tegenstelling tot katten is er dus géén overschot. En zoals bij honden goed te zien is: bij een tekort aan dieren is er helaas ruimte voor foute handel en broodfok. We krijgen dan ook veel vraag naar paarden te koop, waarbij de nieuwe eigenaren (en ook de klanten bij de hengsten) zeer serieuze verantwoorde mensen blijken. Zij nemen de tijd om te zoeken naar een maatje voor het leven, die goed bij hun familie past. Zij komen juist bij ons terecht omdat ze ook de natuurlijke manier van huisvesten en omgaan nastreven. (Een competitieve ruiter met een andere visie zal dan ook niet snel bij ons komen.)
Waarom hengsten/merries keuren? De keuring aan de hand en ook een gezondheidstest dmv DNA onderzoek is nodig om een objectief beeld te vormen bij de fysieke gesteldheid van een paard. We willen enkel fokken met gezonde paarden waarvan de lichaamsbouw zodanig is dat ze gezond oud kunnen worden. (Voorbeeld: Van een verkeerde beenstand kunnen ze op termijn last krijgen, of ze nu rijden of niet). Tijdens een keuring wordt hier objectief naar gekeken. Zo kan een buitenstaander zich ook een beeld vormen of een bepaalde combinatie (merrie x hengst) geschikt is.
Onze lessen gaan met name over paarden beter begrijpen, emoties herkennen, de kudde dynamiek verbeteren of bijvoorbeeld te leren voetjes geven of trailerladen als iets positiefs. Ook kunnen we een positieve bekap ervaring meegeven.
TIPS:
Op de website Denken Over Paarden staan tips over paardenvoeding, gezond weidebeheer en locaties voor paardrijden zonder bit.
Voor meer informatie over diervriendelijke omgang met paarden kan je onder andere zoeken op intrinzen, R+ en ‘horses with choices’.
Op de website EPONA.tv staan zeer interessante video series over het natuurlijke gedrag van paarden.

